Takie naleśniki robiono w PRL-u, a mnie smakują i dziś. Podaję je jednak trochę inaczej

Dodano:
Naleśniki z twarogiem Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Naleśniki z twarogiem przyrządzała moja babcia i mama. Lubiłam je do tego stopnia, że teraz sama przygotowuję je dla swojej rodziny. Zmieniłam tylko nieco sposób ich podania, co jest z korzyścią dla smaku i żołądka.

Naleśniki to prosta, smaczna potrawa, którą da się zrobić na wiele sposobów. W moim rodzinnym domu popularne były kiedyś naleśniki nadziewane słodkim twarogiem. Potem mama obsmażała je na patelni, dzięki czemu były gorące i chrupiące. Bardzo mi smakowały, ale teraz są dla mnie zbyt ciężkostrawne. Postanowiłam więc zmienić nieco ostatni etap ich przygotowywania.

Jak przygotować farsz twarogowy do naleśników?

Farsz twarogowy do naleśników robię tak samo, jak moja mama. Sięgam więc po twaróg w kostce lub klinek, najlepiej półtłusty. Tłusty jest zbyt kaloryczny, a chudy za mało aksamitny. Twaróg umieszczam w misce i rozgniatam widelcem. Potem rozrzedzam go nieco gęstą, kwaśną śmietaną i dosładzam cukrem i cukrem wanilinowym. Można też dodać jajko, ale ja tego nigdy nie robię. Farsz i tak dobrze się trzyma i nigdy nie wypływa z naleśników.

Jak podaję naleśniki z twarogiem?

Gdy usmażę już cienkie naleśniki, nadzieję je twarogiem i złożę na cztery, nie smażę ich na patelni. Układam je natomiast w naczyniu żaroodpornym, posypuję wiórkami masła, przykrywam i wstawiam na trochę do piekarnika. Przed podaniem polewam naleśniki słodką śmietanką i ewentualnie posypuję cukrem. Ta ich wersja jest lżejsza dla żołądka, a wciąż bardzo smaczna.

Przepis: Zapiekane naleśniki z twarogiem

Zapiekane naleśniki nadziewane słodkim twarogiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g masła
  • 300 ml śmietanki 30%

Na farsz:

  • 350 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ mąki, jajek, mleka, wody, szczypty soli i oleju przygotuj niezbyt rzadkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10 minut. Potem usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj go ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym.
  3. Nadziewanie i zapiekanieKażdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, złóż na cztery. Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp je wiórkami masła. Przykryj, zapiekaj ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem polej je słodką śmietanką.

Tak też możesz podać naleśniki z twarogiem

Naleśniki nadziewane twarogiem można też ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać słodką śmietanką, przykryć i dobrze podgrzać w piekarniku. Przed podaniem wystarczy je posypać cukrem pudrem lub zwykłym. Dobrze też będą smakowały podane z bitą śmietaną czy kulką lodów waniliowych albo śmietankowych. Jeśli ktoś chce, zapieczone naleśniki może podać z ulubioną konfiturą albo powidłami, polać płynną czekoladą lub miodem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...